Materiaal (in ontwikkeling)

Bij het skispringen (of schansspringen) maak je gebruik van heel specialistisch materiaal. Als je begint met de sport kun je op de kleine schansen nog gebruik maken van alpine ski's en schoenen. Maar al gauw heb je speciale ski's, schoenen en een pak nodig.

Binnen de vereniging is redelijk veel materiaal beschikbaar (gebruikte staat). Je hoeft dus niet meteen alles aan te schaffen. Veel springers schaffen wel zelf bindingen aan. Zodat je zeker weet dat mocht je vallen dat de bindingen goed werken en de blesures meevallen.

De springhelm en bril

Het dragen van een helm is verplicht. Er worden alpinehelmen gebruikt maar de voorkeur heeft een speciale springhelm. Deze is lichter en geeft meer ruimte voor de skibril en vergemakkelijkt het kijken in de aanloophouding.

Casco SP High Fly Carbon Casco skibril

Het springpak

Het pak is gemaakt van speciale stof die niet klappert tijdens de vlucht. Er zijn strenge regels over de pasvorm zodat het pak niet als een soort parachute voor meer draagvermogen zorgt. Ook de luchtdoorlaatbaarheid is aan regels gebonden. Een springer wordt uit de wedstrijd genomen als het pak niet in orde is.

Skispringpak

De handschoenen

Handschoenen worden gedragen voor bescherming en tegen de kou (in de winter). De handschoenen mogen niet te groot zijn. Ook weer om het draagvermogen in de lucht niet te beïnvloeden. Er wordt ook zonder handschoenen gesprongen, er is dan meer gevoel in de lucht.

De springschoenen

De schoenen zorgen voor het scharnierpunt tussen binding (ski) en lichaam. De meeste springers hebben het bovenste deel niet vast zitten met de veters. Zo kunnen ze verder naar voren leunen en vlakker door de lucht vliegen.
Skispringschoenen van Rass.

De springski's

Veel langer en breder dan bijvoorbeeld langlauf- en alpineski's. De ski's hebben geen staalkanten en geen radius. Ze zijn voorzien van een speciale veiligheidsbinding. De maximale lengte van de ski is afhankelijk van de lengte en het gewicht van de skispringer. Ook hier wordt door jury toegezien op de naleving van deze regels. Diskwalificatie volgt bij overtreding.

Elan skispringski's

Fischer skispringski's

De bindingen

Over bindingen is tegenwoordig veel ophef. Maar de meest gebruikte zorgt gewoon voor een veilige koppeling tussen schoen (springer) en ski.

Winair winstar SL skispringbinding

De afwijkende binding waar veel ophef over was.