Dutch Nordic Team, afdeling skispringen

Het Dutch Nordic Team is aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging

FIS

Welkom op de officiele Dutch Nordic Team website

Wat hebben (beginnende) skispringers allemaal nodig voor hun sport


Er zijn twee belangrijke punten bij de keuze van kleding en materiaal van de skispringer. Het eerste punt is: Hoe kan ik zo snel, hoog en ver mogelijk springen. Het 2e punt is: Hoe kan ik zo veilig mogelijk springen en landen.

Hoe kan ik zo snel, hoog en ver mogelijk springen?

Hiervoor heeft de skispringer speciale, hele lange ski’s. De volwassen skispringers hebben ski’s van wel 2,70 meter lang. Verder zijn de ski’s veel breder en dikker dan normale ski’s. Op de ski’s zitten speciale bindingen waarbij de hiel los kan komen van de ski. De schoenen zijn zo gemaakt dat je alleen met je tenen vastzit.

De skispringer heeft ook een speciaal pak gemaakt van 2 verschillende materialen. Het ene materiaal laat de wind makkelijk langs de springer glijden op plaatsen waar dat nodig is, om zoveel mogelijk snelheid te krijgen terwijl het andere materiaal de wind juist tegenhoud, om zover mogelijk te vliegen.

Hoe kan ik zo veilig mogelijk springen en landen?

Hiervoor heeft de springer een helm, speciale handschoenen en een skibril. Ook zit er van de hiel van de schoen naar de skibinding een extra veiligheidsbandje, zodat de springer de ski onder controle kan houden.

Als je begint met skispringen heb je niet al deze dingen nodig.

Het is mogelijk om op normale skischoenen en op normale ski’s de eerste oefeningen en sprongetjes te doen. Een (oude) skibroek of zelfs een normale trainings- of spijkerbroek, kan ook. De trainers van het DNST letten er wel op dat je nooit zonder helm, handschoenen en skibril gaat springen. Veiligheid gaat tenslotte voor alles.

Geen dure spullen nodig om lekker te springen.
Geen dure spullen nodig om lekker te springen.

Het materiaal wat je nodig hebt kun je vaak bij de vereniging lenen. Zeker het eerste jaar heb je helemaal niet zo veel eigen spullen nodig.

Zie verder de skispringers.nl materiaal pagina...

 
© 2010 Dutch Nordic Team | Contact | NSkiV | FIS | Disclaimer |
Email webmaster