www.skispringers.nl - Onafhankelijke website voor skispringen, schansspringen en sporters in Nederland. Email webmaster (c) 2010 vanderaalst.com
 
Loading
Vlieg mee met het Dutch Nordic Skijumping Team!

Dutch Nordic Ski-Jumping Team

Het Dutch Nordic Team is aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging

Advertentie op deze site? Vraag naar de mogelijkheden!


Bekijk de schansen via de webcam
Webcam en weer

 

 

Archief Nieuws en verslagen 2011 skispringen in Nederland

Nieuws archief van nieuws, berichten en verslagen uit de periode 2011 van het Skispringen (of schansspringen) in Nederland.


 

Skispringer naar Jeugd Olympische Winterspelen 2012 in Innsbruck

Nederland vaardigt één skispringer af naar de eerste wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen. Deze spelen worden gehouden van 13 tot en met 22 januari 2012 in het Oostenrijkse Innsbruck.  Het is een ‘high performance’ evenement voor sporters tussen de 14 en 18 jaar, georganiseerd onder auspiciën van het Internationaal Olympisch Comité.

Oldrik van der Aalst van het Dutch Nordic Team mag Nederland vertegenwoordigen. Hij heeft zich afgelopen weekend tijdens de FIS wedstrijden in het Noorse Notodden definitief geplaatst. Hij werd twee keer de beste Nederlander.

Oldrik van der Aalst mag naar Innsbruck 2012
Oldrik van der Aalst mag naar Innsbruck 2012.

Bekijk het filmpje van de teamoverdracht...


Wendy Vuik net niet in de finale bij eerste wereldbeker voor vrouwen

Tijdens de eerste wereldbeker wedstrijd schansspringen voor vrouwen in het Noorse Lillehammer is Wendy Vuik er net niet in geslaagd om door te dringen tot de finale. Met de afstand van haar sprong van 84 meter zat het nog wel goed. Maar ze scoorde in totaal slechts 101,2 punten en dat bracht haar niet verder dan de 32e plaats en dus geen finale. Winnares werd de Amerikaanse Sarah Hendrickson.


Nederlandse Ski Vereniging lanceert de Wintersport Experience

Op dinsdag 1 november 2011 is de NSkiV gestart met de Wintersport Experience. De Wintersport Experience is een initiatief van de Nederlandse Ski Vereniging gericht op schoolgaande jeugd en hun ouders. Diverse sneeuwsporten worden als het ware van de bergen naar de gymzaal van de school gebracht. Kinderen kunnen zo op een speelse manier kennismaken met sporten die ze vaak alleen van de televisie kennen. Dat deze sporten ook in (of vanuit) Nederland beoefend kunnen wordeno is vaak niet erg bekend. Lees verder op de verenigingspagina van het Dutch Nordic Team...

Wendy Vuik promoot skispringen in Uden.
Wendy Vuik promoot skispringen in Uden.


Wederom trainerswissel Nederland

Ruim een jaar na zijn aanstelling als bondstrainer vertrekt Jochen Danneberg al weer. Danneberg gaat in op een aanbieding om de Chinese dames te gaan trainen. Assistent trainer Pierre Hartman zal Danneberg vergezellen en ook naar China verkassen. Skispringers.nl wenst Danneberg en Hartman veel succes met hun nieuwe avontuur.

Arthur Pauli

Arthur Pauli, nieuwe trainer Nederlandse selectie schansspringen
Arthur Pauli, nieuwe trainer Nederlandse selectie schansspringen

Oostenrijker Arthur Pauli zal Danneberg vervangen en zal tijdens de geplande training in Hinterzarten van 16 t/m 20 augustus 2011 al zijn debuut maken. Voor Hartman is nog geen vervanger gevonden, geinteresseerden kunnen zich melden bij de NskiV. Pauli beëindigde in 2010 zijn skispringcariere. Hij kwam uit voor SC Ehrwald en deed op het befaamde ski-internaat Stams de handelsschule. Op het Junioren WK 2005 in Rovaniemi won hij zilver. Zijn World Cup debuut was op 4 Januari 2007 in Innsbruck tijdens de vierschansentournee. Zijn beste WK-resultaat was een zesde plaats, hij deed dit in de laatste wedstrijd van de vierschansentoernee in Bischofshofen 2007 en op 7 februari 2007 in Klingenthal. Op 11 februari 2007 won hij met zijn landgenoten Andreas Kofler, Wolfgang Loitzl en Gregor Schlierenzauer het team springen in Willingen. Voor het seizoen 2008/09 werd hij niet geselecteerd voor de Oostenrijkse A-ploeg. In mei 2008 viel hij tijdens een training in Bischofshofen zo hard dat hij enkele uren buiten bewustzijn was. Met een zware hersenschudding, een ernstige longkneuzing, diverse andere kneuzingen en schouder breuken werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Daarna heeft hij niet meer deelgenomen aan World Cup wedstrijden.


Rico de Jong pakt eerste overwinning

Met traditioneel veel toeschouwers vond onder heerlijke weersomstandigheden in Winterberg het jaarlijkse Pinksterspringen plaats. Een kleine Nederlandse delegatie nam ook deel en kwam uit op de K44 schans. Geholpen door "op-wind" werd er ver gesprongen. Zo ook door de aanwezige Nederlanders. Rico de Jong en Lara Thomae, beide springers van het dutch Nordic Team wisten hun klasse te winnen. Voor Rico de Jong een geweldige opsteker, zijn eerste overwinning. Hij laat hiermee zien dat hij als skispringer het laatste jaar een enorme progressie heeft gemaakt. dit zal hem zeker het nodige zelfvertrouwen geven voor de rest van het seizoen. Dat laatste geldt zeker ook voor Lara Thomae, na de laatste jaren meegedraaid te hebben in de sub-top op het hoogste niveau bij de dames (COC), gevolgd door een dramatisch winterseizoen 2010-2011, is het ook voor haar een enorme stimulans om weer te voelen wat winnen is.

In Willingen evenaarde Lara Thomae haar 1e plaats, Rico de Jong werd 5e.

Overwinnning voor Rico de Jong Pinksterspringen Winterberg 2011
Overwinnning voor Rico de Jong Pinksterspringen Winterberg 2011 (foto: SK Winterberg)

WARSTEINER Pfingstspringen 2011

1. DE JONG Rico 48 en 44 meter 228.1 punten Dutch Nordic Skijumping Team
2. LEBER Mirko 43 en 46,5 meter 225.6 punten SK Winterberg

1 THOMAE Lara 44.0 en 42,5 meter 207.9 punten Dutch Nordic Skijumping Team
2 SELBACH Lena 40.5 en 42 meter 198.8 punten SK Winterberg


4. Internationales Glocken- Skispringen Einsiedeln (Sui) 2 t/m 5 juni 2011

Geen super prestaties van het Nederlands team tijdens het Glocken springen in het Zwitserse Einsiedeln.

Oldrik van der Aalst heeft na een moeizaam winterseizoen de weg naar boven weer ingeslagen. De leerling op het ski internaat van Stams (A) heeft het gevoel weer een beetje terug en bouwt aan nieuw zelfvertrouwen. Een onderlinge wedstrijd van Stams leerlingen werd winnend afgesloten. De wedstrijd in Einsiedeln kwam wellicht nog iets te vroeg voor een heel goed resultaat. Van der Aalst was wel beste Nederlander, zowel op de kleine als op de grote schans.

Glockenspringen Einsiedeln (Sui) 2011
Glockenspringen Einsiedeln (Sui) 2011, geheel rechts Oldrik van der Aalst

Categorie Junioren / Simon Ammann-Schanze (HS 77 m)
10. Van der Aalst, Oldrik 327 punten
23. De Wit, Ruben 254.2 punten
28. De Jong Rico 203.2 punten
29. Antonissen Lars 169 punten

Spezialklasse / Andreas Küttel-Schanze (HS 117)
15. Van der Aalst, Oldrik 158.4 punten
22. De Wit, Ruben 110.5 punten
25. De Jong Rico 50 punten


Lara Thomae vecht zich terug

Omroep Gelderland heeft in het kader van "Sparren, Olympia-is-nog-ver" aandacht besteed aan de Nederlandse top skispringster Lara Thomae. Lara heeft een moeilijk winterseizoen achter de rug, zit nu in haar examenjaar VWO en probeert zich nu een weg terug te vechten naar de top. De Gelderse viel afgelopen winter drie maal en raakte daardoor enigszins van slag. Een mooi documentaire en zeker het zien waard (de uitzending van 30 mei 2011).

Lara Thomae vecht zicht terug: Sparren omroep Gelderland
Lara Thomae te zien in "Sparren" omroep Gelderland


WK skispringen 2011 Oslo

Aan de WK skispringen in Oslo nam slechts n Nederlandse deelneemster mee. Alleen Wendy Vuik kon zich kwalificeren. Vuik die de laatste maanden verscheidene top 15 resultaten behaalde ging met hoge verwachtingen naar Noorwegen. De omstandigheden, wind en mist, werkten niet echt mee aan een goed resultaat en zodoende moest ze zich tevreden stellen met een 23e plaats.

Goud was er voor de Oostenrijkse Faniela Iraschko, zilver voor de Italiaanse Elena Rungaldier en brons voor de Francaise Coline Mattel.


Lars Antonissen, sporttalent van het Jaar 2011

Lars Antonissen is skispringer en woont in Driebergen. Toen Lars 8 jaar was nam zijn tante hem en zijn neefjes mee naar de borstelbanen van Soesterberg. Zeven jaren later is Lars Antonissen nog de enige in de familie die het skischansspringen met passie beoefend. Hij zit inmiddels al 4 jaren bij Jong Oranje. In 2011 staat het Jeugd Olympisch Festival op het programma. Als 2e wist de 15 jarige Lars Antonissen zich te plaatsen voor het Nederlandse team door in Noorwegen de gestelde limiet te overtreffen. En in februari 2011 is het zover. Onder de vlag van NOC*NSF gaat Lars naar Liberec in Tsjechie om deel te nemen aan het schansspringen. Daar treft hij 1400 sporters uit 44 landen. Lars Antonissen uit Driebergen springt zich naar de 29ste plaats in het eindklassement. Een schitterende prestatie. Schansspringer Lars Antonissen heeft nu de smaak te pakken. Hij wil zich kwalificeren voor de Olympische Winter Spelen 2014 in Sochi, in Rusland. De prijs werd overhandigd door Tjerk Bogtstra.Unieke prestatie Nederlands team op het EJOWF 2011 in Liberec

Het kwartet skispringers dat de eer van Nederland mocht verdedigen bestond uit Lars Antonissen, Rico de Jong, Oldrik van der Aalst en Ruben de Wit. Trainer Jochen Danneberg en Horst Tielmann. Theoretisch en alleen als alles meezat zou Nederland de eerste ronde kunnen overleven en door kunnen dringen in de finale van de beste acht landen.

Oldrik van der Aalst, trainingsprong in Liberec
Oldrik van der Aalst, trainingsprong in Liberec

Nederland lootte ongunstig en moest als tweede land starten. Rico de Jong was Nederlands eerste springer. Met 75,5 meter deed hij wat er van hem verwacht werd. Nederland was in de race voor plaats 8 (finale). Door Tielmann en Danneberg was bedacht dat de belangrijkste concurrenten voor de achtste plaats Tsjechi, Frankrijk, Itali en Rusland zouden zijn. Na Rico's sprong stond Nederland voor Itali, Rusland en Frankrijk in het tussenklassement. Als tweede mocht Lars Antonissen voor Nederland aan de bak. Ook hij sprong goed en haalde 82 meter. Nog steeds stond Nederland voor Itali, Rusland en Frankrijk. Tsjechi bleef buiten bereik maar de tweede Zwitserse springer liet het enigszins afweten nu Nederland zit Zwitserland op de hielen. Derde springer, Ruben de Wit, houdt het hoofd koel en springt naar 83 meter. Nederland blijft Itali, Rusland en Frankrijk nog steeds voor en staat nu zelfs gelijk met Zwitserland op plaats acht. Alle landen hebben hun beste springer bewaard voor de vierde ronde. Oldrik van der Aalst neemt de honneurs waar en vliegt naar 95 meter. Zwitserland wordt daarmee op grotere achterstand gezet, maar Itali komt nog wat dichterbij met zijn laatste springer. Gelukkig voor de jonge Nederlanders niet genoeg. Tot grote vreugde van de jonge springers gaan ze daadwerkelijk door naar de finale. In de finale verslechterd het weer en het gat naar plaats zeven wordt niet overbrugd. Nederland blijft achtste.

Grafische weergave van de spannende strijd om de laatste finaleplaats, Tsjechi wordt zevende, Nederland achtste.
Grafische weergave van de spannende strijd om de laatste finaleplaats, Tsjechi wordt zevende, Nederland achtste.


EJOWF 2011 Liberec Individuele wedstrijd

Drie Nederlanders stonden aan de start bij de individuele wedstrijd op de HS100. Twee van de drie haalden de finale, zei het maar nipt. Van Ruben de Wit, dit seizoen vaak de betere springer, werd het meest verwacht, maar De Wit sprong naar 76 meter, goed voor een 38 plaats maar niet voldoende voor de finale. Lars Antonissen met 83,5 meter op plaats 25 en Oldrik van der Aalst met 82 meter en plaats 26 sprongen net de finale in. In de finale lukte het Antonissen niet om zich verder te verbeteren hij viel terug naar de 29e plaats met een sprong van 79,5 meter. deed hem terugvallen naar plaats 29. Van der Aalst liet eindelijk weer eens zien dat hij meer in zijn mars heeft. Met een afstand van 90 meter steeg hij naar de 25e positie.

Ruben de Wit tijdens EJOWF 2011 in Liberec
Ruben de Wit tijdens EJOWF 2011 in Liberec


Skispringer Van der Aalst draagt vlag tijdens openingsceremonie EJOWF 2011 Liberec

De sporters uit de bijna 50 deelnemende Landen werden gepresenteerd aan de pers en het publiek. Jacques Rogge was afgereisd naar Tsjechi om de atleten en hun begeleiders welkom te heten. Zoals gebruikelijk legden vertegenwoordigers van de juryleden en atleten de eed af. Chef de mission Yvonne Karman gunde de 15-jarige skispringer Oldrik van der Aalst de eer de Nederlandse vlag te dragen , omdat hij als enige van het team al helemaal voor een carrire als topsporter heeft gekozen door te verhuizen naar het Oostenrijkse Stams, waar hij op het ski-gymnasium zit.

Oldrik van der Aalst: vlaggedrager in Liberec
Oldrik van der Aalst: vlaggedrager in Liberec


Wendy Vuik wederom sterk in COC

Dit jaar blijft het lekker lopen voor schansspringster Wendy Vuik. Ditmaal in het Oostenrijkse Ramsau. Tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag 20 februari 2011 is ze twaalfde geworden met sprongen van 81,5 en 83,5 meter. Een dag later bijna top tien, een heel knappe elfde plaats met nu 82 en 81 meter. De Japanse Sara Takanaschi wist tweemaal alle andere meiden achter zich te houden en was werkelijk een klasse appart.

Wendy Vuik 11e en 12e tijdens de COC wedstrijd in Ramsau (O).
Wendy Vuik 11e en 12e tijdens de COC wedstrijd in Ramsau (O).


NOC*NSF presenteert team voor EJOWF 2011 Liberec

ARNHEM - Op Nationaal Sportcentrum Papendal is het Nederlands Team voor het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EJOWF) in Liberec overgedragen. Yvonne Karman, de chef de mission, heeft in haar equipe vijf sporters uitkomende in twee disciplines. Snowboarder Tomas Valk en schansspringers Rico de Jong, Lars Antonissen, Oldrik van der Aalst en Ruben de Wit. De equipe wordt aangevuld met een aantal begeleiders en coaches. Snowboardcoach Martijn Fijma, skispringtrainer Jochen Danneberg en assistent Pierre Hartman. Voor de medische begeleiding zal fysiotherapeute Petra Bouthoorn zorgdragen.

Het Nederlandse EJOWF 2011 Team: Snowboarder Tomas Valk en schansspringers Rico de Jong, Lars Antonissen, Oldrik van der Aalst en Ruben de Wit (Oldrik van der Aalst is in Oostenrijk en ontbreekt op de foto).
Het Nederlandse EJOWF 2011 Team: Snowboarder Tomas Valk en schansspringers Ruben de Wit, Rico de Jong en Lars Antonissen (Oldrik van der Aalst ontbreekt op de foto).


Nederland met team aan de start bij EJOWF 2011 in Liberec

Oldrik van der Aalst was al geruime tijd zeker van deelname aan het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival in het Tsjechische Liberec dat van 12-19 februari 2011 wordt gehouden. Maar hij zal niet de enige skispringer zijn die deelneemt. Het NOC*NSF heeft ook de aanvraag van de NSkiV voor Lars Antonissen en Ruben de Wit gehonoreerd voor deelname aan de individuele wedstrijd. In Liberec wordt naast de wedstrijd voor individuele springers ook een teamwedstrijd gehouden. Aan een teamwedstrijd nemen per land vier atleten deel. De NSkiV besloot daarom het NOC*NSF te vragen om Rico de Jong op te nemen in de equipe. Het NOC*NSF heeft deze aanvraag inmiddels eveneens gehonoreerd. De Jong verkeert op dit moment in de vorm van zijn leven en zal gebrand zijn om dat te laten zien.


 

Wendy Vuik handhaaft goede vorm tijdens COC in Schonach in 2011

Dat Wendy Vuik haar goede vorm weet te behouden liet ze zien tijdens de Continental Cup in Schonach. Ze wist daar een fraaie 19de plaats te behalen met sprongen van 86,5 en 84 meter. Lara Thomea worstelt sinds haar valpartijen eerder dit seizoen nog en wisselt goede en minder goede sprongen af. Ze werd in dezelfde wedstrijd 47ste. Winnares was Daniela Iraschko (Oos).

Wendy Vuik, 19e plaats in Schonach
Wendy Vuik 19e tijdens de COC wedstrijd in Schonach (D).

Luisteren naar Wendy bij de NOS...


Mannen kunnen geen potten breken tijdens FIS wedstrijd in Strbske Pleso

Tijdens de eerste belangrijke wedstrijd van 2011 behaalden de Nederlandse mannen bij de FIS- Cup in Strbske Pleso (Slo) wisselende resultaten. Oldrik van der Aalst was met een 27ste plaats de beste Nederlander. Ruben de Wit werd 32ste, Lars Antonissen 42ste en Rico de Jong 54ste.

 

 

www.skispringers.nl - Onafhankelijke website voor skispringen, schansspringen en sporters in Nederland.
Skispringers.nl Special Links | www.fis-ski.com | www.www.nskiv.org | www.berkutschi.com
.

Email webmaster (c) 2010 vanderaalst.com