www.skispringers.nl - Onafhankelijke website voor skispringen, schansspringen en sporters in Nederland.
 
Loading

Dutch Nordic Ski-Jumping Team

Het Dutch Nordic Team is aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging

 

 

Archief Nieuws en verslagen 2008 skispringen in Nederland

Nieuws archief van nieuws, berichten en verslagen uit de periode 2008 van het Skispringen (of schansspringen) in Nederland.

DSV Schülercup der S14/15 vom 11.10-12.10.2008 in Hinterzarten / Breitnau

Unter guten Wetterbedingungen, wenn auch noch etwas neblig in den Morgenstunden, konnte am
Samstag pünktlich um halb zehn der erste Sprunglaufwettkampf mit dem Probedurchgang sowie den
beiden anschließenden Wertungsdurchgängen auf der K70 Europaparkschanze eröffnet werden. Am
Start waren neben der deutschen Nachwuchselite wiederum auch mit Oldrik van der Aalst und
Ruben de Wit
, zwei holländische Gastskispringer. Wir erinnern uns ein Jahr zurück, wo Oldrik mit vier
von fünf Siegen der gleichaltrigen deutschen Konkurrenz auf und davon geflogen war. Die Frage
stand jedoch offen, ob der freundliche Holländer auch in diesem Jahr an gleiches anknüpfen konnte,
wie unter anderem auch die deutschen Vorjahressieger in den jeweiligen Altersklassen, Florian Menz,
Lukas Wagner, Daniel Fudel und Florian Maier, um nur einige zu nennen. Lees meer...


Droomstart beloften Nederlandse Ski Vereniging | 30/31 augustus 2008

Het beloftenteam van de Nederlandse Ski Vereniging had een droomstart in de Nord West Deutsche 5 Schanzentournee. Na drie wedstrijden staan Ruben de Wit en Barnevelder Oldrik van der Aalst bovenaan in de tussenstand van de klasse S14/S15. Minder dan een punt is het verschil tussen de twee Nederlandse matadoren in het voordeel van Van der Aalst.
Oldrik wist de wedstrijden in Winterberg en Willingen te winnen, Ruben werd steeds tweede. In de derde wedstrijd was het stuivertje wisselen en wist De Wit de zege voor zich op te eisen en was het Van der Aalst die tweede werd. De twee laatste wedstrijden worden komend weekeinde in Wernigerode en Braunlage afgewerkt.Normaal gesproken zal één van de Nederlandse talenten de eindzege voor zich opeisen. De Duitse concurrentie staat inmiddels op een onoverbrugbare achterstand.
Het meest opvallend zijn de prestaties van De Wit. Hij wist dit jaar nog niet eerder zulke goede resulaten in wedstrijden te behalen. Tijdens trainingen liet hij al regelmatig zien ver te kunnen vliegen. Van der Aalst zit momenteel in een moeilijke fase. De springtechniek waarmee hij afgelopen winter en voorjaar fantastische resultaten behaalde, werd op aanraden van trainers van het Oostenrijkse Schigymnasium Stams aangepast.Met die aanpassing zal Oldrik in de toekomst gemakkelijker tot goede resultaten kunnen komen. De wedstrijd in Willingen telde tevens mee voor de Orenberg Cup. Door Oldriks overwinning afgelopen weekeinde (en een eerdere eerste en tweede plaats) eindigde hij daarmee als eerste in dat klassement.


Turbulente afsluiting 5 schansen tournee | 6/7 september 2008


Geheel volgens verwachting is de eindzege in het Nord West Deutsche 5 Schanzentournee opgeeist door een selectielid van het beloftenteam van de NSkiV. Dat het spannend zou worden stond bij voorbaat al vast. Zowel Ruben de Wit als Oldrik van der Aalst hadden alle kansen in eigen hand na de eerste drie wedstrijden.
In Wernigerode ging het vervolg van de tournee van start. Beide Nederlanders haalden in hun eerste sprong niet het vereiste niveau. Vooral Oldrik liet veel meters liggen. Ruben wist de schade ten opzichte van de top van het veld nog te beperken.Beide Nederlanders wisten zich wel te verbeteren bij hun tweede sprong. De Wit haalde hiemee het podium net niet. Van der Aalst eindigde op een tiende plaats.Op de laatste dag in Braunlage moest Oldrik 17 punten goedmaken op zijn teammaat. Een heel moeilijke opgave gezien de vorm waarin De Wit momenteel verkeerd.Na de eerste doorgang lukte het Oldrik om 11 punten in te lopen op Ruben. Hierdoor was alles weer open. Helaas voor de jonge Barnevelder besloot de jury om de tweede doorgang af te gelasten. Door de vlagerige wind werd het springen op de K58 te gevaarlijk.De dagzege was hiermee voor Van der Aalst. De Wit sprong over de vier wedstrijden (Braunlage werd niet in de totaaltelling meegenomen) het meest constant en eindigde op de eerste plaats van het eindklassement.


Opnieuw succes Tobias Ingmann

Tobias Ingmann zet de lijn met goede resultaten door! Na een eerste en tweede plaats in het Sauerland liet hij nu zien ook minder bekende schansen goed aan te kunnen. Op 17 mei 2008 werd het Frühjahresskispringen in Braunlage gehouden (Harz). Patrick Brüder van SK Wernigerode voorkwam een volgende overwinning voor Tobias. Patrick haalde een puntentotaal van 224.4 tegen Tobias 209.7. Derde werd Tim Kirchhoff van SK Winterberg met 202.9 punten


Eerste zomerwedstrijden succesvol voor Dutch Nordic springers

Na een succesvolle winter en nog maar net begonnen met de zomertraining waren daar het afgelopen weekeinde alweer de eerste wedstrijden. In Winterberg was er het Warsteiner Pfingstspringen en in Willingen werd traditioneel gesprongen om de Orenberg Cup. De Orenberg Cup bestaat uit drie wedstrijden waarvan het slechtste resultaat voor het eindklassement mag worden weggestreept. Vanwege het mooie weer hadden veel nieuwsgierige Nederlandse vakantiegangers de gang naar de het schansencomplex bij Winterberg gemaakt. De Mattenschanzenanlage "Am Herrloh" ligt op loopafstand vanaf het centrum van Winterberg. Oldrik van der Aalst toonde aan geen vormverlies te hebben geleden in de rustperiode tussen de afgelopen winter en het nieuwe zomerseizoen. Zijn eerste sprong was meteen de verste van de dag. Groot feest onder de Nederlandse toeschouwers. Een tweede sprong op zeker zorgde voor de eerste overwinning deze zomer. Van de andere Nederlanders was alleen Wendy Vuik verder in staat om het podium te halen. Ze deed dit door twee degelijke sprongen af te leveren. Tobias Ingmann wist een fraaie derde plek te behalen.

Tobias Ingmann - 1e plaats in Willingen
Tobias Ingmann - 1e in Willingen

De overwinning in Winterberg zorgde voor enige druk bij Oldrik van der Aalst. In Willingen werd natuurlijk weer een topprestatie verwacht. Ook ditmaal lukte het om de concurrentie voor te blijven. Een nieuwe overwinning kon op het palmares worden bijgeschreven. Lara Thomae lukte het net niet om eerste te worden. Het verschil met nummer één was minder dan een punt. Tobias Ingmann liet zien dat er deze zomer terdege rekening met hem gehouden dient te worden. Hij mocht nu wel het hoogste trapje van het podium beklimmen.


Punten voor Wendy Vuik (17 februari 2008)

Wendy is er weer in geslaagd om punten te pakken. Tijdens de COC wedstrijd in Breitenberg haalde ze met 70,5 en 66,6 meter een 29e plaats.

Wendy Vuik
Wendy Vuik wederom goed voor punten


Schansrecord! maar net geen dubbelzege (16 en 17 februari 2008)

Oldrik van der Aalst laat Duitsland zien geen eendagsvlieg te zijn. Na de eerste overwinning in de Deutsche Schülercup waren de berichten in Duitsland nog hoopvol ten opzichte van hun eigen talenten. Van der Aalst zou alleen in Titisee Neustadt gewonnen hebben omdat het Nederlands team daar vaak traint. Ten dele was dit ook het geval maar de schans in Titisee is eigenlijk al een tijd een maatje te klein voor het talent uit Barneveld. Om die reden was de druk het afgelopen weekend wel hoger dan in Titisee Neustadt.

Ook dit weekend reisde een deel van het Nederlandse beloftenteam pas op vrijdagmiddag naar de wedstrijd. Weer geen vrijdagtraining en ditmaal een totaal onbekende schans. Dit weekend twee wedstrijden beide in Johanngeorgenstadt in het Erts gebergte op de Duits Tsjechische grens.

Dat het nog steeds wel snor zat met de vorm bleek na de probe. De eerste sprong was meteen boven de 50 meter. Omdat Oldrik het tussenklassement leidde mocht hij als laatste van start, met 56,5 meter bewees hij geen eendagsvlieg te zijn. Slechts 1,5 meter verwijderd van het schansrecord. Alle zenuwen werden onder controle gehouden en met een machtige afzet en een mooie vlucht ging het geldende schansrecord aan duigen, 58,5 was nu het nieuwe record.

Schansrecord 58,5 meter door Oldrik van der Aalst in JohannGeorgenstadt
Schansrecord 58,5 meter door Oldrik van der Aalst in Johanngeorgenstadt (foto: www.junior-jumping.de

De volgende dag was de derde en laatste wedstrijd van de Deutsche Schülercup. Zou het sprookje aanhouden en was het mogelijk dat een Nederlander alle Duitsers driemaal achtereen klop zou geven. De probe, 54 meter, werd als verste afgesloten. Na de eerste wedstrijdsprong was het spannend, met 52 wel de grootste afstand maar slechts een half metertje meer dan nummer twee. De laatste sprong zou de beslissing moeten brengen. Weer de grootste afstand, nu 52,5 meter. Helaas werd de stijl van Thüringer Henrik Heinz net iets beter beoordeeld zodat hij de overwinning naar zich toe kon trekken. Het verschil was minimaal, 0,6 punten slechts.

De andere Nederlanders konden beide dagen geen potten breken en deden niet mee om de prijzen. Omdat het een Duits kampioenschap betreft deden de Nederlanders niet mee voor het eindklassement. De serie werd gewonnen door Lukas Wagner.


Zegetocht gaat verder in Baiersbronn (9 februari 2008)

Wat een gewoon trainingskamp had moeten worden draaide uit op overwinning nummer drie in dit winterseizoen. Vanwege aanhoudend sneeuwgebrek in de Duitse middelgebergten werd de COC wedstrijd die gepland was in Braunlage (Harz) verplaatst naar Hinterzarten (Zwarte Woud). Het Beloften Team van de Nederlandse Skivereniging moest daardoor voor zaterdag een vervangende lokatie zoeken. Die werd gevonden in Baiersbronn, daar kon niet getraind worden maar wel was er de mogelijkheid om mee te springen in het kampioenschap van Baden-Württemberg. De wedstrijd vond plaats op de Ruhesteinschanze K60, een Schneeloch in het noorden van het Zwarte Woud.

Schansrecord
Oldrik van der Aalst liet zien nog steeds in vorm te zijn. Na de eerste doorgang stond hij op een eenzame eerste plek. Het gat naar nummer twee bedroeg al zestien punten. Na de eerste doorgang werd door de jury besloten dat de balk omhoog moest om de aanloop te verlengen. Dit betekent meer snelheid voor de springers en daardoor wordt er dus ook verder gesprongen. Omdat de eerste sprong maar twee meter verwijderd was van het schansrecord werd besloten om voor de tweede te gaan voor een nieuw schansrecord. Helaas lukte dit niet doordat er bij de afsprong wat onbalans was door een hobbel in het spoor. Dit bracht de overwinning verder niet in gevaar, de voorsprong kon nog uitgebouwd worden naar twintig punten.

De andere twee Nederlandse deelnemers in deze klasse De Wit en Antonissen deden niet mee om de hoofdprijzen en werden respectievelijk vijfde en zevende. Alle drie de springers plaatsten zich door hun goede prestaties de afgelopen periode voor de FIS Youth Cup in het Finse Lahti. Van der Aalst kwam afgelopen zomer ook al in aktie in de FIS Youth Cup. Toen met Rowan Beukema en de onlangs omgekomen Jermo Ribbers.

Podium
Naast de eerdere overwinning wist Wendy Vuik ook een podiumplaats te veroveren. Ze werd derde achter twee meiden van SV Baiersbronn. Michel Tuitel werd negende.

Wendy Vuik
Wendy Vuik


Thomas de Wit in COC Hinterzarten
In de wedstrijd in Hinterzarten waarvoor de andere springers moesten wijken behaalde Thomas de Wit in de training op zaterdag een 26e positie dit goede resultaat kon hij in de wedstrijd niet herhalen, hij werd 60e. De training op zondag beloofde met een 14 plek veel goeds, helaas lukte het weer niet om dit resultaat door te trekken naar de wedstrijd. Een 62e plaats was alles wat er in zat.


Oranje boven in Titisee-Neustadt

Na winst in Oostenrijk in de Austriacup was het op 26 januari 2008 opnieuw raak. De vorige week geplande wedstrijd in Schmiedefeld werd afgelast vanwege de hoge temperaturen en dientengevolge sneeuwgebrek. Donderdagavond kwam het bericht dat in Titisee-Neustadt op de Fritz Heitzmann schans een vervangende lokatie was gevonden met nog voldoende sneeuw. Twee Nederlanders stonden aan de start, helaas was het voor hen niet mogelijk om in de officiële training op vrijdag te verschijnen. Pas vrijdagavond laat arriveerde het team.
De Deutsche schülercup is de nationale competitie voor Duitslands beste "nachwuchs" skispringers. Deze wedstrijdreeks wordt door de Nederlandse selectie gebruikt als graadmeter. Samen met de Oostenrijkse is deze competitie toonaangevend.
De "probe", de testsprong voorafgaand aan de wedstrijd, verliep voor beide laaglanders goed. Beiden mochten in de tweede helft van het veld starten. De Wit stond na de eerste doorloop rond een vijfentwintigste plaats. Van der Aalst stond ruim op kop na een goede afstand en uitstekende jurywaardering. De Wit was in staat om een enorme progressie te maken en stond na twee sprongen op plaats dertien. Van der Aalst wilde in de tweede sprong te veel en zette te vroeg af. Gelukkig hield hij voldoende punten over om op plaats één te eindigen. Voor beide skispringers een uitstekend resultaat in een veld van de 50 beste Duitse springers.

Oldrik van der Aalst en Ruben de Wit met trainer Konrad Kral
Oldrik van der Aalst en Ruben de Wit met trainer Konrad Kral

1. Oldrik van der Aalst, 2 Lukas Wagner, 3 Tim Heinrich
Vlnr: Lukas Wagner, Oldrik van der Aalst en Tim Heinrich.

Was in den zurückliegenden Jahren begonnen wurde und in den vergangenen Monaten in einem speziellen, auf sportliche Leistung ausgerichtete Gesamtpaket für alle unsere Kadersportler installiert wurde, bringt jetzt seine ersten großen Erfolge.

Nach dem tragischen Unfall und Verlust von Jermo Ribbers,
hat sich unser kleines Team im Gedenken an Jermo, sehr positiv präsentiert.

Konrad Kral


Tweemaal winst Nederlandse skispringers

Twee dagen nadat hun teammaat Jermo Ribbers noodlottig ten val kwam tijdens een training in Oberstdorf (D) heeft de selectie van de Nederlandse Skivereniging laten zien over enorm veel veerkracht te bezitten. Namens Nederland namen vier skischansspringers op 6 januari deel aan de Austriacup te Saalfelden. De Austriacup geldt als een van de zwaarste competities voor het jeugdskispringen. De wedstrijd werd gehouden op de K60 van het Felix Gottwald Sprungstadion. Het Nederlands team had na onderling overleg besloten om ondanks het overlijden van Jermo Ribbers toch deel te nemen en het resultaat aan hem op te dragen. Zodoende werd er dan ook gesprongen met rouwbanden.
De weersomstandigheden waren wezenlijk anders dan in de voorafgaande dagen. Vroor het donderdag nog meer dan 15 graden, op de wedstrijddag regende het. Aan de start voor Nederland bij de "mannen": Lars Antonissen, Ruben de Wit en Oldrik van der Aalst. Vooral voor aanvang van de eerste sprong waren de springers zeer gespannen. Antonissen sprong 54,5 en 56,5 meter, goed voor een achtste plaats. De Wit had veel moeite met het natte spoor maar deed het uitstekend met twee maal 57,5 meter, plaats 5 in de einduitslag. Van der Aalst kon in eerste instantie de spanning niet aan en sprong 58 meter. Daarna was de spanning gebroken en haalde hij uit met 64,5 meter èn een zeer geslaagde telemark landing. Door deze laatste wereldsprong werd een eerste plaats uit het vuur gesleept. Bij de dames had Nederland nog een troef achter de hand. Lara Thomae, normaal voor Nederland uitkomend in de FIS COC, deed er alles aan om het gedachtengoed van Jermo hoog te houden. Met 59 en 59,5 meter behaalde ook zij de eerste plaats.

Oldrik van der Aalst, winst in de Austriacup in Saalfelden
Oldrik van der Aalst eveneens op de K70 in Hinterzarten, winst in de Austriacup in Saalfelden

 

Skispringers.nl Special Links | www.fis-ski.com | www.www.nskiv.org | www.berkutschi.com
.

Email webmaster (c) 2010 vanderaalst.com