www.skispringers.nl - Onafhankelijke website voor skispringen, schansspringen en sporters in Nederland.
 
Loading
Dutch Nordic Team, afdeling skispringen

Dutch Nordic Ski-Jumping Team

Het Dutch Nordic Team is aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging

Olympische spelen Sochi 2014

 

Geschiedenis van het skispringen in Nederland

Deel 4: De periode met Peter van Hal, Richard Jansen en Maarten Homan

Naast Jarno Bor bestond de verdere Nederlandse selectie uit Peter van Hal (nu vooral bekend als presentator skispringen van Eurosport), Richard Jansen en Maarten Homan. Getraind werd er onder supervisie van Gerrit Jan Konijneberg en later ook Horst Thielmann.

Bij de NK in 1993 haalde Jarno Bor brons, bij de Lowlander WK behaalde hij eveneens de 3e plaats. Een aantal andere wedstrijden werden in het seizoen 1993/1994 met goud en zilver afgesloten.

Na het "tijdperk Gerrit Jan Konijneberg" kunnen Bor, Van Hal, Jansen en Homan beschouwd worden als de nieuwe pioniers van het Nederlandse skispringen. Ze hadden nog niet de middelen (financieel, tijd en materiaal) als de huidige teams, maar ondanks dat zien ze hier op terug als een fantastische tijd.

Het Nederlands team groeide met een atleten als Jeroen Nikkel (bekend van de energie reclame), Niels de Groot en Leslie Zwaan.

Jarno Bor moest zich in 1994 na een ernstig ongeval terugtrekken uit de sport. Zijn stoppen maakte hij officieel bekend tijdens de talentendag in Nederland. Daarop werd hij de bondstrainer voor de nieuwe talenten die geselecteerd werden. Deze selectie werd samen met Horst Thielmann en Sidney Teeling gedaan. Het kwam tot een groepje van 10 springers.

Van deze jonge talentjes is Boy van Baarle de bekendste geworden. Hij is de eerste "echte" Nederlandse skispringer en hij heeft een aardige internationale reputatie. Bor bracht Van Baarle zijn eerste sprongen bij (tot een K65). In de groep zat ook het eerste Nederlandse meisje dat een sprong van een K35 (Meinerzhagen) heeft gemaakt. Haar naam is Nathalie Rissema. Door het vertrek van Jarno Bor en een blessure aan de knie. is ze na twee jaar springen gestopt. Na het blesureleed is ze doorgegaan in het biathlon.

In 1996 stopt Jarno Bor ook met het training geven. Zijn maatschappelijke carriere kreeg voorrang. Hij omschrijft het zelf treffend "Ik moest aan mijn toekomst denken en een vrijwillige baan als springtrainer betekend heel veel weg zijn en geen geld hebben… ;-)"

Jarno verhuist naar Oostenrijk en, het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan, hij traint daar nog een jaar lang de  jeugd van Bad Mitterndorf


Skispringers.nl Special Links | www.fis-ski.com | www.www.nskiv.org | www.berkutschi.com
.

Email webmaster (c) 2010 vanderaalst.com